Biszkopt
- 5 jajek od kury zielononóżki
- 5 łyżek ksylitolu (cukier z brzozy)
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina soli do białek
- 100 g mąki bezglutenowej (ryżowa i kukurydziana wymieszane)
- 50 g mąki ziemniaczanej
1. Białka ubić na sztywno i dodać cukier do uzyskania pianki.
2. Mąkę i proszek przesiać i dodać do ubitej masy, następnie dodajemy powoli olej kokosowy.
3. Wymieszać delikatnie aż wszystkie składniki się połączą.
4. Tortownicę o średnicy 22cm wysmarować margaryną bez mleczną i wyłożyć dno papierem do pieczenia, następnie delikatnie przełożyć gotową masę do tortownicy.
5. Piec w 180 stopniach przez 45 minut. Biszkopt nasączyć wodą z naturalnie wyciśniętą cytryną biszkopt rozkroić na 3 części.
Masa budyniowa:
- 500 ml mleka orkiszowego
- 6 łyżek ksylitolu
- 15 żółtek z jajek przepiórczych
- wanilia naturalna do smaku
- 200 g margaryny bez mlecznej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
1. Odlać 1/2 szklanki mleka, resztę mleka ugotować z wanilią.
2. Zmiksować w misce żółtka, ksylitol, mąkę i 1/2 szklanki mleka.
3. Połączone składniki dodać do gotującego się mleka i chwilę je gotować do zgęstnienia.
4. Margarynę utrzeć na puszystą masę a następnie dodać do masy wcześniej. przygotowaną masę budyniową (jak już wystygnie). Potrzebne jeszcze będą mandarynki, brzoskwinie lub inne owoce do dekoracji oraz płatek dekoracyjny zakupiony w sklepie ze zdrową żywnością, robiony na bazie ksylitolu. Większość produktów zakupimy w sklepach specjalistycznych - stacjonarnych lub internetowych lub na takich stoiskach w dużych marketach. Teraz pozostaje posmarować przekrojone części biszkopta przygotowaną masą. Na górną część umieszczamy dekoracyjny płatek i owoce. W ten sposób uzyskujemy tort, który jest zdrowe i bez problemu może je spożywać osoba na diecie bez cukrowej, mająca problemy z tolerancją mleka krowiego itp. Smakiem nie odbiega od tortów czy ciast robionych tradycyjnie.
Napisz komentarz
Komentarze