Ciasto
- 1,5 szklanki mąki
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- 80 gramów masła
- 40 g smalcu
- 25 g masła orzechowego
- 3 łyżki zimnej wody
Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić na godzinę do lodówki.
Nadzienie
- 400 g puree z dyni (dynia pokrojona w cząstki, upieczona w piekarniku bez skóry i zmiksowana)
- 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego
- 3 średnie jaja
- 125 g serka typu Philadelphia
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 4-5 łyżek soku z pomarańczy
- dżem pomarańczowy
Wykonanie
Mleko i jaja zmiksować. Odlać1/4 zmiksowanej masy i osobno połączyć z serkiem i skórką pomarańczową. Resztę zmieszać z puree z dyni, przyprawami i cynamonem. Tortownicę o średnicy 26 cm wylepić ciastem na dnie i po bokach. Wlać masę dyniową, a następnie masę z serkiem. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Wyjąć upieczoną tartę. W rondelku roztopić dżem pomarańczowy do zawrzenia, gorący wylać na wierzch ciasta. Ostudzić. Można podawać z bitą śmietaną.
***
Masz swój ulubiony przepis? Wyślij go na adres: [email protected]
Napisz komentarz
Komentarze