Składniki
- karp średniej wielkości
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki
- sól, pieprz
- olej do smażenia Warzywa
- 5-6 marchewek, korzeń pietruszki,
- 3 cebule
- 3 listki laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 3-4 łyżki oleju, sól, pieprz
Wykonanie
Karpia pokroić w dzwonka, przyprawić. Na patelni rozgrzać olej, obtoczyć w panierce (jajko rozkłócić z mąką i przyprawami) i smażyć z obu stron na złoto. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przygotować warzywa: marchew i pietruszkę zetrzeć na średnich oczkach, cebulę pokroić w piórka. Smażyć warzywa z dodatkiem oleju i przypraw. Mieszać od czasu do czasu. Gdy warzywa zmiękną, dodać rybę, otulając ją warzywami. Karp przechodzi smakiem warzyw, jest lekko słodki. Podawać z cząstkami cytryny.







Napisz komentarz
Komentarze