Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 5 grudnia 2025 11:12
Reklama
Reklama

Zupa krem z kukurydzy z cynamonem

To idealna pora na potrawy z kukurydzą. Pod koniec lata nie sposób nie wykorzystać świeżych kolb, które są dostępne w każdym sklepie. Ponieważ to produkt sezonowy - trzeba się spieszyć z realizacją naszych kuchennych pomysłów.
Zupa krem z kukurydzy z cynamonem

Autor: Fot. strefa Group

Podziel się
Oceń

Przepis przesłała Marta Kaleta Przedstawiamy krem z kukurydzy z cynamonem i kolorową salsą. Krem jest słodki i bardzo delikatny. Pikantna i wyrazista salsa dodaje mu charakteru, a chrupiące grzanki sprawią, że będzie pożywnym daniem zarówno na obiad jak i wczesną kolację. Porcja dla 4 osób Czas przygotowania - 10 minut Czas gotowania - 30 minut

Składniki na krem

  • 3 kolby kukurydzy
  • 3 łyżki masła
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 125 g serka topionego (kremowego),
  • 8 kromek chleba pełnoziarnistego,
  • sól, pieprz i cukier - do smaku

Składniki na salsę

  • 1 papryczka chilli,
  • 1 małe opakowanie kukurydzy w puszce,
  • 5-6 oliwek bez pestki,
  •  świeża kolendra lub bazylia,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki oliwy w oliwek,
  • 2 łyżki krojonych pomidorów z puszki,
  • sól, cukier i pieprz do smaku

Salsa

Bazylię, oliwki, pomidory i papryczkę kroimy w małą kosteczkę. Wrzucamy do miski wraz z odsączoną kukurydzą. Dodajemy sos sojowy i oliwę. Doprawiamy do smaku. Odstawiamy na 15 minut, aby smaki się połączyły. Krem Kolby kukurydzy przekrajamy w poprzek, na połówki. Każdą połówkę stawiamy pionowo na desce do krojenia i nożem obcinamy ziarna, ruchem z góry do dołu. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. W garnku roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy, do zeszklenia. Dodajemy czosnek. Po minucie dodajemy do garnka: ziarna kukurydzy, szczyptę soli oraz cynamon. Mieszając od czasu do czasu, podsmażamy 3 minuty. Dodajemy przygotowany wcześniej bulion i zagotowujemy.

Po 10 minutach odstawiamy z ognia i dokładnie miksujemy blenderem. Następnie przecieramy do innego garnka przez drobne sitko, aby oddzielić łuski kukurydzy od kremu. Dodajemy serek i mieszając, podgrzewamy na małym ogniu. Chleb tostowy podpiekamy w piekarniku lub opiekaczu, na złoty kolor. Zupę podajemy z uprzednio przygotowaną salsą i tostami, które można fantazyjnie powycinać. Smacznego!

***

 Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą. Napisz do nas: redakcja@@gazeta.olawa.pl, wyślij zdjęcie, zadzwoń: 71-313-70-78. Możesz też wysłać list do redakcji: ul. Chrobrego 19, 55-200 Oława.


Napisz komentarz

Komentarze

ZASTRZEŻENIE PODMIOTU UPRAWNIONEGO DOTYCZĄCE EKSPLORACJI TEKSTU I DANYCH

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji ze strony internetowej tuolawa.pl i publikacji przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody wydawcy - RYZA Sp. z o.o. jest niedozwolone. 

Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są TUTAJ

KOMENTARZE
Autor komentarza: *Treść komentarza: Bo w Sobieskim oprócz tego, że nauczają, to jeszcze uczą empatii i działalności społecznej, a nie tylko patrzenia na koniec "własnego nosa" i samolubstwa.Data dodania komentarza: 5.12.2025, 10:53Źródło komentarza: Sobieski dla naszych bezdomniakówAutor komentarza: RodzicTreść komentarza: Bo oni chodzą do szkoły , żeby się uczyć a w Sobieskim ciągle trwają zabawy . Zgodnie z powiedzeniem " nie matura a chęć szczera zrobią z ciebie oficera " .Data dodania komentarza: 5.12.2025, 09:29Źródło komentarza: Sobieski dla naszych bezdomniakówAutor komentarza: RedaktorTreść komentarza: "Rzeczą, która budzi zastrzeżenia (...) jest forma nagłośnienia (...). (...) było niezbędne minimum w postaci wzmianki w BIP, stronie internetowej (...), a nawet w gazecie - ale wydaj mi się, że (...) powinno to być znacznie bardziej nagłośnione. Tymczasem zrobiono (...), niezbędne minimum." Dawno już nikt nie wskazał tak dobitnie na nikłą rolę gazety w podawaniu informacji, jej zasięgu i oddziaływania, jak zrobił to "lokalny działacz społeczny, ekolog dla którego bardzo istotna jest ochrona środowiska naturalnego". Pierwszy tego imienia... (a zbieżność danych oraz podobieństwo osoby na zdjęciu z czynnym politykiem KO może być jedynie "przypadkowa..."). Dlaczego inni lokalni politycy (zajmujący się hobbistycznie ekologią), nie dostąpili zaszczytu skomentowania - nie wiadomo. Kabaret w czystej postaci.Data dodania komentarza: 5.12.2025, 09:28Źródło komentarza: Jak zmienił się klimat w Oławie i co nas czekaAutor komentarza: mieszkaniecTreść komentarza: ten pseudo burmistrz nadaję się tylko na zdjęcia i cieszyć tą japę bo tylko to dobrze mu wychodzi.Data dodania komentarza: 5.12.2025, 08:58Źródło komentarza: Sobieski dla naszych bezdomniakówAutor komentarza: ObserwatorTreść komentarza: To miasto nie ma gospodarza, jakby miał odrobinę honoru to podałby się do dymisji i oddał pobrane wynagrodzenie.Data dodania komentarza: 5.12.2025, 07:47Źródło komentarza: Sobieski dla naszych bezdomniakówAutor komentarza: JacekTreść komentarza: Składam należne gratulacje! Dodam, że Rowerem przez Jelcz w ubiegłym roku doceniło talent Wojtka Ganczarka organizując odsłonięcie jego gwiazdy w dębińskiej alei. Gratuluję również rodzicom, którzy wychowali tak zdolnego człowieka! Oboje, przez długie lata związani są ze szkolnictwem. A my? cóż, pozostaje nam cieszyć się, że Wojtek Ganczarek w tak piękny sposób rozsławia nasze miasto!Data dodania komentarza: 5.12.2025, 06:31Źródło komentarza: Wojciech Ganczarek z Grand Prix Festiwalu HumanDOC
Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama
Reklama
Reklama