Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 3 września 2025 13:41
Reklama
Reklama
Reklama

Pączki Krawczyńskich

Kiedy, jak nie dziś, w tłusty czwartek, przypominać tę historię
Pączki Krawczyńskich
Oława. Cukiernia Krawczyńscy. Pani Leokadia przyznaje, że lubi to robić, a robi od wielu lat. Dziennie potrafi zawinąć 300-500 pączkow

Autor: fot. Jerzy Kamiński

Podziel się
Oceń

Fragment tekstu Jerzego Kamińskiego "Saga rodu Krawczyńskich":

Reklama

*

- To nie był nasz wybór - wyjaśnia pan Jerzy. - Tak po prostu wyszło. Ludzie zadecydowali, co im smakuje. A robiło się tak, jak ojciec nas nauczył. 

Efekt? Znakomity.

To najlepszy moment, by zadać niedyskretne pytanie, które już padało w setkach oławskich domów. Otóż miejska legenda głosi, że Stefan Krawczyński uczył się robienia pączków u Bliklego w Warszawie. Ponieważ faktycznie pobierał nauki cukiernictwa w stolicy, a jego pączki były pyszne, wielu mieszkańców uznało tę historię za pewnik. Sukces tylko niósł tę legendę. 

- Eeee tam, ktoś puścił plotkę... - krzywi się pan Jerzy, przeklinając cicho pod nosem, za co zaraz przeprasza. - Blikle to nie jest to. Niech on się schowa przy naszych pączkach. 

Bo panu Jerzemu tamte nie smakują.

- Przede wszystkim na innym tłuszczu smażymy - tłumaczy. - Na Tytanie, a to jest czysto roślinny tłuszcz. I dwa - ojciec nauczył się robienia pączków nie u Bliklego, a w cukierni u Fronczka na Poznańskiej, gdzie zresztą na piętrze jakiś czas mieszkał. Prawdziwa w tej legendzie o Bliklem jest więc tylko Warszawa.

Przyznaje że to zwykle pączków i napoleonek szło najwięcej. Wcześniej dużo robiono bułek drożdżowych, bo przecież to jest to samo ciasto, co na pączki.

- Teraz w naszych grzebieniach też jest to samo ciasto, podobnie w placku - dodaje pan Jerzy.  Wszystkie nasze wyroby drożdżowe mają jedno podstawowe ciasto, tylko że później się je dzieli. Tu na pączki, tu na wieńce, tu na strucle, potem dodaje mak, przyprawy.

A co z tajemniczą recepturą na pączki? Nie ma. To znaczy Stefan nigdy jej nie przekazał synom na piśmie. Musieli przechowywać w głowie.

- Wtedy się nie zapisywało - tłumaczy pan Jerzy. - Jak ojciec był młody, zaglądał cukiernikom Fronczka przez ramię, żeby podejrzeć co i jak robią. Tak samo my podglądaliśmy pracę ojca. Nigdy niczego nie zapisywaliśmy, ale też nie wprowadzaliśmy żadnych zmian do receptury Stefana.

To nie do końca prawda, bo nadzienie jest teraz nieco inne. Takiego jak było kiedyś, już po prostu nie ma.

- To tak jak z nadzieniem do keksa - tłumaczy cukiernik. - Kiedyś były czereśnie, gruszki, śliwki w takim gęstym syropie, że jak otworzyłem, to zapach na cały zakład szedł. Tak samo z esencjami. Jak przychodziły z Poznania od Wendla (nie mylić z Wedlem) to na całej poczcie pachniało. To była prawdziwa esencja! Jak to się mówi, jedna kropla na cztery tysiące wystarczyła. I wszystko naturalne. Ale dziś nie ma już tej firmy, nie ma takich smaków.

Dawniej jak były pączki z różą, to wiadomo, że Stefan Krawczyński sam ją ucierał z cukrem. A syropy gotował w pracowni na piętrze kamienicy, gdzie było coś w rodzaju kuchennego laboratorium. Tam trzymał też słoiki z wszystkim do dekoracji ciast. 

Jeżeli chodzi o przepis na pączki, to niedawno jednak został spisany. Przez wnuka pana Jerzego, Tomka, który też już zapuszcza się w zakamarki cukierni i uczy rzemiosła.

- Nie chodzi tylko o pączki, on spisał wszystkie najważniejsze przepisy, ale tu nie ma co zdradzać, bo to jest tajemnica - mówi pan Jerzy i przekonuje, że nie ma żadnych niespodziewanych składników. Liczy się za to sposób wykonania, a to już trzeba podpatrzeć. Tyle że poza rodziną raczej nikt nie ma dostępu na zaplecze cukierni.

- Często mówi się, że w trakcie smażenia pączki przesiąkają tłuszczem - mówi Leokadia Krawczyńska. - Nie u nas.

Tłumaczy, że to właśnie zasługa receptury Stefana. Powoduje, że te pączki nie nasiąkają tłuszczem. Dodaje, że ważne są także specjalne proporcje. Być może więc to jest tajemnica smaku tych pączków? Skład musi ze sobą współgrać, a drożdżowe ciasto trzeba wyrabiać bardzo długo. - W naszym przypadku to około pół godziny, oczywiście w cieplarnianych warunkach - zdradza pani Leokadia. -  Potem szprycujemy je marmoladą, czyli po staremu. Bo dziś to wbija się marmoladę dopiero po wysmażeniu. A u nas szprycuje się przed rośnięciem. Dzieli się ciasto, układa na stołach, jak wyrosną (15-20 minut), szprycuje się marmoladą i wtedy można je zawijać. 

Pani Leokadia przyznaje, że lubi to robić, a robi od wielu lat. Dziennie potrafi zawinąć 300-500 sztuk...

 



Napisz komentarz

Komentarze

ZASTRZEŻENIE PODMIOTU UPRAWNIONEGO DOTYCZĄCE EKSPLORACJI TEKSTU I DANYCH

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji ze strony internetowej tuolawa.pl i publikacji przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody wydawcy - RYZA Sp. z o.o. jest niedozwolone. 

Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są TUTAJ

KOMENTARZE
Autor komentarza: KalafiorTreść komentarza: tylko pokrycia w oświadczeniu majątkowym próżno szukaćData dodania komentarza: 3.09.2025, 13:35Źródło komentarza: Dworzec będzie piękny, ale... bez kasy biletowejAutor komentarza: ZenekTreść komentarza: Na Oława Zachodnia nie ma kas, a przystanek funkcjonuje i cieszy się duża popularnością, więc nie bijcie piany, kasa to kilka etatów dla kasjerek, a wiadomo ile teraz najniższa krajowa więc to dla przewoźnika duży i niepotrzebny koszt, później muszą podnieść ceny biletów bo nic za darmo nie ma. Dworzec kolejowy z poczekalnią to przeżytek dawnego systemu, kiedyś można było cały dzień czekać na inne połączenie, teraz aplikacje, komórki, przychodzisz 5 min. wcześniej i jedziesz. Po co poczekalnia, tylko dla bezdomnych. Wróże, że ten dworzec będzie stał pusty, może bezdomni i wczorajsi będą mięli gdzie spać. Czy poczekalnia na PKS Oława jest jakaś? Faktycznie zamiast remontu tego nikomu niepotrzebnego dworca lepiej było zrobić dwie windy bo bardziej by się przydały niż remont reliktu przeszłości, ale domagaliście się remontu dworca to macie.Data dodania komentarza: 3.09.2025, 13:30Źródło komentarza: Dworzec będzie piękny, ale... bez kasy biletowejAutor komentarza: WalerianTreść komentarza: Prawa Kobiet a gdzie są Prawa Mężczyzn. Czuję się pokrzywdzony i zemancypowany. I to facet wymyślił.Data dodania komentarza: 3.09.2025, 13:15Źródło komentarza: Na Skwerze Praw Kobiet prace postępująAutor komentarza: WalerianTreść komentarza: WOW, to by była rewelacja.Data dodania komentarza: 3.09.2025, 13:11Źródło komentarza: Z Oławy do Wrocławia w 14 minut. Koleje Dolnośląskie wchodzą na trasęAutor komentarza: WiesiekTreść komentarza: Krzywdy nie mają bo biorą zastępstwa i zarabiają podwójną pensję. Trzeba to ukrócić dołożyć im godzin i podnieść pensję, to jest sprawiedliwe. W tym kraju jest 500 tys. nauczycieli, budżet na nich idzie w miliardy, czy nas stać utrzymywać takie procentowe etaty? Gdzie w Europie jest tak dobrze? Fikcyjne dyżury, oczekiwanie na rodziców, po co to i na co. Moje dzieciaki uczą się dla siebie, ja za nich uczył się nie będę więc co daje mi łażenie na dyżury i łażenie na wywiadówki. Relikt przeszłości, od czego jest dziennik elektroniczny.Data dodania komentarza: 3.09.2025, 13:10Źródło komentarza: Nauczyciele protestowali w Warszawie. Był tam reprezentant OławyAutor komentarza: GigopTreść komentarza: Nasza piękna para Wiola i Tomek to na lotniskach całego świata bywają a nie na dworcu kolejowym w Oławie,więc nawet nie pomyśleli że ktoś może musi pociągiem jechać i bilety chciał by kupić .Data dodania komentarza: 3.09.2025, 12:48Źródło komentarza: Dworzec będzie piękny, ale... bez kasy biletowej
Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama
Reklama