Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 5 grudnia 2025 09:52
Reklama BMM
Reklama

Idą święta: nie kupujmy za dużo, nie marnujmy żywności!

Marnujemy blisko 5 mln ton żywności rocznie - my, Polacy - z czego 60 proc. przypada na konsumentów. Na świecie marnuje się ponad 1,3 mld ton żywności – co zaspokoiłoby potrzeby żywieniowe naszego kraju na 60 lat. To druzgocące liczby. A zbliżają się święta, nasze zakupowe kosze będą jeszcze pełniejsze. Dr Marzena Styczyńska, kierownik Katedry Żywienia Człowieka UPWr podpowiada m.in. jak planować i robić zakupy, by potem część nie wylądowała w koszu na odpady?
  • Źródło: UPWr
Idą święta: nie kupujmy za dużo, nie marnujmy żywności!
– Nie róbmy zakupów nieplanowanych, pod wpływem impulsu lub goniąc za kulinarną modą, kupując produkty, które nam potem nie smakują i nie kupujmy na zapas, zwłaszcza w ilościach przekraczających nasze możliwości ich zużycia – mówi dr Marzena Styczyńska, kierownik Katedry Żywienia Człowieka UPWr.

Źródło: UPWr

Podziel się
Oceń

– Nie róbmy zakupów nieplanowanych, pod wpływem impulsu lub goniąc za kulinarną modą, kupując produkty, które nam potem nie smakują i nie kupujmy na zapas, zwłaszcza w ilościach przekraczających nasze możliwości ich zużycia – mówi dr Marzena Styczyńska, kierownik Katedry Żywienia Człowieka UPWr. 

Dodaje, że kuchnia jest miejscem, w którym możemy wykazać się wyobraźnią i kreatywnością, niestety często brak pomysłów lub czasu jest przeszkodą, żeby te nadwyżki żywności zagospodarować i wtedy lądują w koszu.  

Dlatego tak ważne jest, by kupować tylko to co potrzebne. Jak to robić? 

– Ja przed pójściem na zakupy robię listę produktów biorąc pod uwagę to, co już mam w domu oraz to, dla ilu osób będę przygotowywać posiłek. Staram się „zinwentaryzować” produkty, które mam w lodówce i spiżarni aby nie powielać ich zakupu. Staram się też nie chodzić na zakupy głodna – bo wtedy tak naprawdę kupujemy oczami, a nie zgodnie z naszymi potrzebami. Planuję też posiłki z pewnym wyprzedzeniem i preferuję potrawy proste, niewymagające wielu składników, co również wpływa na ilość kupowanych produktów – wylicza dr Styczyńska.

Jeśli ktoś na święta przygotuje za dużo potraw, może je zamrozić, najlepiej podzielone na porcje. Wekowanie również pozwoli nam na zachowanie trwałości produktów. Mamy też pakowanie próżniowe, które znacznie wydłuża czas przechowywania, a jest możliwe do zastosowania w domowych warunkach.

– Zawsze pozostaje też opcja podzielenia się potrawami, produktami z sąsiadem, rodziną, przyjaciółmi, to niby taki drobny świąteczny gest, a sprawi przyjemność osobie obdarowanej. Najważniejsze to nie wyrzucać! – mówi dr Marzena Styczyńska. 

Badania pokazują, że konsumenci mają ogromny problem z odróżnianiem daty ważności od daty przydatności do spożycia. A terminów, z którymi konsument musi się zmierzyć: należy spożyć do, należy spożyć przed, czy termin minimalnej trwałości jest więcej. 

– Dlaczego pamiętajmy, że termin przydatności do spożycia, oznaczony na opakowaniu „należy spożyć do”, to data ważności, czyli maksymalna, graniczna data, po której upływie zjedzenie produktu może spowodować groźne konsekwencje dla zdrowia. Stosowany jest dla produktów nietrwałych mikrobiologicznie. Należą do nich m.in.: mięsa, wędliny, ciasta, ryby, soki niepasteryzowane, produkty mleczne, wyroby garmażeryjne, inne produkty łatwo się psujące – wyjaśnia naukowczyni UPWr. – Termin „najlepiej spożyć przed końcem” to data minimalnej trwałości, którą stosuje się dla produktów trwałych mikrobiologicznie, do których należą: produkty zbożowe, przyprawy, mrożonki, konserwy, produkty sypkie, napoje, wybrane słodycze oraz inne produkty trudno się psujące. Takie produkty możemy bez obaw spożywać nawet po upływie ich daty ważności, oczywiście do momentu, gdy nie mają widocznych oznak zepsucia, pleśni itp. Produkty te mogą nieznacznie zmieniać kolor, zapach smak czy konsystencję – dodaje dr Marzena Styczyńska. 

Pytana o to, czy te przeterminowane produkty można wykorzystać w kuchni mówi, że owszem i to nawet, gdy są uszkodzone mechanicznie lub po prostu nieatrakcyjnie wyglądają, co jest często związane z procesem ich dojrzewania. 

– Takie owoce czy warzywa zawierają duże ilości naturalnych, nieprzetworzonych cukrów, wiec mogą śmiało zastąpić cukier w przygotowaniu ciast, pasztetów warzywnych czy po prostu koktajli – wylicza. 


Napisz komentarz

Komentarze

Mietek 17.12.2023 12:58
Komentarz zablokowany

Donek 17.12.2023 10:48
... raczej nie szastajmy pieniędzmi

ZASTRZEŻENIE PODMIOTU UPRAWNIONEGO DOTYCZĄCE EKSPLORACJI TEKSTU I DANYCH

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji ze strony internetowej tuolawa.pl i publikacji przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody wydawcy - RYZA Sp. z o.o. jest niedozwolone. 

Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są TUTAJ

KOMENTARZE
Autor komentarza: RodzicTreść komentarza: Bo oni chodzą do szkoły , żeby się uczyć a w Sobieskim ciągle trwają zabawy . Zgodnie z powiedzeniem " nie matura a chęć szczera zrobią z ciebie oficera " .Data dodania komentarza: 5.12.2025, 09:29Źródło komentarza: Sobieski dla naszych bezdomniakówAutor komentarza: RedaktorTreść komentarza: "Rzeczą, która budzi zastrzeżenia (...) jest forma nagłośnienia (...). (...) było niezbędne minimum w postaci wzmianki w BIP, stronie internetowej (...), a nawet w gazecie - ale wydaj mi się, że (...) powinno to być znacznie bardziej nagłośnione. Tymczasem zrobiono (...), niezbędne minimum." Dawno już nikt nie wskazał tak dobitnie na nikłą rolę gazety w podawaniu informacji, jej zasięgu i oddziaływania, jak zrobił to "lokalny działacz społeczny, ekolog dla którego bardzo istotna jest ochrona środowiska naturalnego". Pierwszy tego imienia... (a zbieżność danych oraz podobieństwo osoby na zdjęciu z czynnym politykiem KO może być jedynie "przypadkowa..."). Dlaczego inni lokalni politycy (zajmujący się hobbistycznie ekologią), nie dostąpili zaszczytu skomentowania - nie wiadomo. Kabaret w czystej postaci.Data dodania komentarza: 5.12.2025, 09:28Źródło komentarza: Jak zmienił się klimat w Oławie i co nas czekaAutor komentarza: mieszkaniecTreść komentarza: ten pseudo burmistrz nadaję się tylko na zdjęcia i cieszyć tą japę bo tylko to dobrze mu wychodzi.Data dodania komentarza: 5.12.2025, 08:58Źródło komentarza: Sobieski dla naszych bezdomniakówAutor komentarza: ObserwatorTreść komentarza: To miasto nie ma gospodarza, jakby miał odrobinę honoru to podałby się do dymisji i oddał pobrane wynagrodzenie.Data dodania komentarza: 5.12.2025, 07:47Źródło komentarza: Sobieski dla naszych bezdomniakówAutor komentarza: JacekTreść komentarza: Składam należne gratulacje! Dodam, że Rowerem przez Jelcz w ubiegłym roku doceniło talent Wojtka Ganczarka organizując odsłonięcie jego gwiazdy w dębińskiej alei. Gratuluję również rodzicom, którzy wychowali tak zdolnego człowieka! Oboje, przez długie lata związani są ze szkolnictwem. A my? cóż, pozostaje nam cieszyć się, że Wojtek Ganczarek w tak piękny sposób rozsławia nasze miasto!Data dodania komentarza: 5.12.2025, 06:31Źródło komentarza: Wojciech Ganczarek z Grand Prix Festiwalu HumanDOCAutor komentarza: MelomanTreść komentarza: Prawdziwa uczta dla miłośnika muzyki barokowej , wspanialeData dodania komentarza: 5.12.2025, 04:23Źródło komentarza: Wyjątkowy koncert w Sali Rycerskiej
Reklama
NAPISZ DO NAS!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas. Podaj w treści swój adres e-mail lub numer telefonu. Jeżeli formularz Ci nie wystarcza - skontaktuj się z nami.

Reklama
Reklama
Reklama