Składniki
- 500 g (1 pęczek) zielonych szparagów
- 1 pomidor
- 6 jajek
- 1/2 dużego kubka śmietany 12% (u mnie Zott)
- ok.75-00 g sera lazur,
- kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub innej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypior, sól, pieprz
Wykonanie
Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki, umyć, wrzucić na osolony i posłodzony wrzątek. Gotować około 5 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, odstawić. Jajka rozmieszać ze śmietaną i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Przyprawić solą i pieprzem, wylać do wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania. Na jajkach porozkładać szparagi, pomidory, szynkę, a na końcu ser. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 - 35 minut, w temp 180 stopni, góra - dół bez termoobiegu. Wierzch omleta możemy posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
***
Wyślij nam swój przepis: [email protected]
Napisz komentarz
Komentarze