Leniwi mogą usmażyć ją panierowaną w mące, jajku i bułce tartej. Dla bardziej ambitnych - pasztet, który poleca oławianka Kazimiera Piotrowska
Pasztet z cukinii
Składniki:
- 1-2 cukinie (po starciu na tarcie i odciśnięciu z wody wychodzi ok.3 szklanki masy)
- 20 dkg sera żółtego
- 3 średnie cebule
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 jajka koper,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz
Wykonanie
Cebulę drobno posiekać i usmażyć. Cukinię zetrzeć na dużych oczkach i odcisnąć wodę. Dodać starty ser, pietruszkę, koperek, jajka i bułkę tartą (regulujemy jej ilość w zależności od tego, ile mamy masy cukiniowej). Masę wyrabiamy i odstawiamy ma 15 minut. Miłośnicy mięsa mogą dodać do masy drobniutko posiekaną i usmażoną wątróbkę drobiową z cebulą. Masę przełożyć do wąskiej blachy i piec w temperaturze 180 stopni, ok. 40-50 minut. Smacznego!
***
Pani Kazimiera robi też cukinię w cieście. Kroi ją w plastry, posypuje solą, żeby "wyszła woda". Robi gęste ciasto naleśnikowe z dodatkiem czosnku, przeciśniętego przez praskę (albo z dodatkiem chilli lub innych przypraw, gdy ma ochotę na pikantne), macza plastry cukinii i smaży na oleju. Zarówno do pasztetu, cukinii smażonej, jak i placków z cukinii, można zrobić prosty sos na bazie jogurtu naturalnego.Wystarczy dodać drobno posiekany zielony ogórek i czosnek.
***
Leniwi panierują plastry cukinii w mące, jajku i bułce tartej, i smażą jak kotlety schabowe. Też jest pysznie.
***
Lubisz gotować, masz swoje ulubione przepisy, którymi chciałbyś się podzielić? Prowadzisz restaurację i możesz się pochwalić wyjątkową, ciekawą potrawą. Napisz do nas: redakcja@@gazeta.olawa.pl, wyślij zdjęcie, zadzwoń: 71-313-70-78. Możesz też wysłać list na adres redakcji: ul. Chrobrego 19, 55-200 Oława.
Napisz komentarz
Komentarze