Składniki
- 4 szklanki mąki
- 1 kostka masła lub margaryny
- 70 g drożdży + 1 łyżka cukru + 2 łyżki letniej wody (na rozczyn)
- 1 szklanka śmietany 12%
- 2 jajka
- aromat waniliowy
- 350 g jabłek pokrojonych w 2-3-milimetrowe plasterki
- cynamon, cukier puder do posypania,
- 1 jajko roztrzepane z 2-3 łyżkami mleka
Wykonanie
Przygotować jabłka - obrać i pokroić w plasterki. Drożdże wymieszać z wodą i cukrem, utrzeć na jednolitą masę, odstawić. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać rozczyn z drożdży, jajka, śmietanę i aromat waniliowy. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (podobnie jak na pierogi). Ciasto rozwałkować niezbyt grubo, wycinać krążki, kłaść po plasterku jabłka i sklejać, jak pierożki. Układać na blaszce, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pierożków posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, posypywać lekko cynamonem. Piec w nagrzanym piekarniku 15-18 minut, w temperaturze 180 stopni C, do uzyskania lekko brązowego koloru. Ponieważ w ciastkach nie ma cukru - wierzch można posypać cukrem pudrem. Składników wystarcza na ok 100 smakowitych pierożków. Nie trzeba się przejmować, jeśli podczas pieczenia pierożki się rozkleją. Smacznego!
**
Wyślij nam swój przepis: [email protected]
Napisz komentarz
Komentarze