Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 28 kwietnia 2024 18:43
Reklama BMM
Reklama
News will be here

Kulinaria

W roli głównej cukinia
W roli głównej cukinia

Cukinia a`la schabowy, placki z cukinii, leczo? Co jeszcze można zrobić z tego warzywa?

06.08.2015 11:48
Ciasto z czereśniami
Ciasto z czereśniami

W sam raz na podwieczorek, albo niedzielny deser

23.07.2015 09:50    1
Truskawkowy przekładaniec
Truskawkowy przekładaniec

- Trwa sezon truskawkowy trwa, więc postawiłam na przepisy z truskawkami - pisze oławianka Wiktoria Gawron. - Ciasto wymaga bardzo dużo wolnego czasu, ponieważ każdą warstwę trzeba robić osobno i nie dopuścić, żeby się pomieszały

06.07.2015 16:24    1
Oponki drożdżowe
Oponki drożdżowe

Coś na deser, albo słodkie śniadanie. Trochę pracochłonne, ale warto

25.06.2015 16:27
Chleb z Biskupic na festiwalu w Niemczech
Chleb z Biskupic na festiwalu w Niemczech

Koło Gospodyń Wiejskich w Biskupicach Oławskich serwowało regionalne specjały na Europejskim Festiwalu Smaków , który odbywał się 8 -11, maja w Gudensbergu.

25.06.2015 16:23
Najprostsze ciasto z rabarbarem
Najprostsze ciasto z rabarbarem

Sezon na rabarbar trwa. Nieco zapomniane warzywo ma swoje pięć minut. Charakterystyczny kwaskowaty smak ma licznych amatorów. Z rabarbaru można ugotować orzeźwiający kompot, albo upiec ciasto, na przykład drożdżowe.

29.05.2015 10:32
Ciasto cioci Julii
Ciasto cioci Julii

Julia Ostrowska ma 92 lata. Mówi, że potrafi piec tylko staroświeckie - a nie nowoczesne - ciasta. Te staromodne ciągle znajdują amatorów wśród domowników i gości

29.05.2015 10:28
Wyrzeźbić, a potem... zjeść
Wyrzeźbić, a potem... zjeść

Właściwie każda pani w kuchni w jakimś stopniu zajmuje się carvingiem, choć tego tak nie nazywa. Przecież robi się z warzyw dekoracje na sałatkę jarzynową. Prawdziwe wyżyny rzeźbienia w warzywach i owocach dostępne są jednak dla niewielu

02.10.2014 07:23    2
Inspiracje Koliskich
Inspiracje Koliskich

Kwaszone ogórki według specjalnej receptury, rybki z Oławki, wyluzowane kaczki i dziczyzna - to specjały kuchni Ewy i Aleksa Koliskich

04.01.2012 11:55
Chleb pieczony w domu
Chleb pieczony w domu

Przed tygodniem pisaliśmy o "Wrzosowej polanie" - pracowni artystycznej Joanny Rodziewicz. Dziś do naszego grona wyróżnionych tytułem produktu lokalnego dołącza chleb Michała Rodziewicza

04.01.2012 11:55
Miód i nie tylko
Miód i nie tylko

Oława bywa nazywana obok Oleśnicy zagłębiem pszczelarskim. Nic więc dziwnego, że w katalogu produktów lokalnych znalazły się pszczele produkty. Wśród nich miód słonecznikowy oraz ocet winny miodowo-ziołowy autorstwa Marka Morawskiego z Marcinkowic

29.12.2011 11:55
Jeść smacznie
Jeść smacznie

Robert Makłowicz promował swoją najnowszą książkę w sali widowiskowej Ośrodka Kultury. Mówił o tym, jak smacznie jeść i jak ważnym elementem jest kuchnia w zrozumieniu kultury narodu. Była także dyskusja o kuchni regionalnej z praktycznymi wskazówkami udzielanymi przez autora książki

22.12.2010 11:55
Reklama