Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 19 maja 2025 08:02
Reklama Hipol
Reklama
Reklama Uniwersytet Wrocławski

Kulinaria

Sajgonki z kurczakiem
Sajgonki z kurczakiem
Popularne danie kuchni chińskiej w wykonaniu Eweliny z Bystrzycy, pasjonatki i miłośniczki kuchni 28.11.2015 14:14
Suflak na dziś
Suflak na dziś
Przepis przesłała Ewelina z Bystrzycy. To jej wariacja na temat popularnych greckich suflaków 12.11.2015 14:23
Krem z dyni z papryką i imbirem
Krem z dyni z papryką i imbirem
To cię rozgrzeje! Już wkrótce halloween, można wykorzystać dynię w smaczny, a nie tylko straszny sposób. Przepis przesłał nam Jan Herba z Oławy 14.10.2015 18:13    1
Zapiekanka przed wypłatą
Zapiekanka przed wypłatą
Potrawa w sam raz dla zapracowanych, nielubiących długiego przesiadywania w kuchni i dla tych, którzy mają pustki w portfelu. Szybka, niedroga i lubiana przez dzieci Prezentujemy jedną z nieskończonej liczby możliwych do wykonania zapiekanek z makaronu. 01.10.2015 10:16
Kurczak po azjatycku a`la SuperBasiek
Kurczak po azjatycku a`la SuperBasiek
Przepis przysłała nam oławianka Barbara Kawalerska. Wypróbowała go na rodzinie i przyjaciołach. Orientalny kurczak smakował wszystkim 27.09.2015 16:18
Karpatka pani Magdy
Karpatka pani Magdy
Magdalena Matysiak z Chwalibożyc. przesłała przepis na udaną, choć już zapomnianą karpatkę 18.09.2015 12:04
Zupa krem z kukurydzy z cynamonem
Zupa krem z kukurydzy z cynamonem
To idealna pora na potrawy z kukurydzą. Pod koniec lata nie sposób nie wykorzystać świeżych kolb, które są dostępne w każdym sklepie. Ponieważ to produkt sezonowy - trzeba się spieszyć z realizacją naszych kuchennych pomysłów. 01.09.2015 14:33
Spaghetti z pesto alla genovese i piersią kurczaka
Spaghetti z pesto alla genovese i piersią kurczaka
O spaghetti, nie występującym jeszcze pod swoją dzisiejszą nazwą, pisał już w XII wieku arabski geograf Al Idrisi. Choć od wymyślenia kultowego makaronu minęło wiele lat, potrawy na jego bazie nie wychodzą z mody. 28.08.2015 12:54
Sałatka z cukinią i rukolą
Sałatka z cukinią i rukolą
Lato to czas lekkich i kolorowych potraw, pełnych smaku i warzyw sezonowych. W sierpniu na naszych stołach króluje cukinia, która doskonale komponuje się z zieloną rukolą, złocistymi nasionami słonecznika, czerwoną cebulą i żółtą papryką 18.08.2015 09:40
Sakiewki iskierki
Sakiewki iskierki
To przepis oławianki Kazimiery Jasińskiej. 13.08.2015 13:49
W roli głównej cukinia
W roli głównej cukinia
Cukinia a`la schabowy, placki z cukinii, leczo? Co jeszcze można zrobić z tego warzywa? 06.08.2015 11:48
Ciasto z czereśniami
Ciasto z czereśniami
W sam raz na podwieczorek, albo niedzielny deser 23.07.2015 09:50    1
Komentarze
Autor komentarza: JarekTreść komentarza: Tak patrzę po wynikach w naszym powiecie, w szczególności w gminie Oława i w Jelczu i widzę, że mieszkańcy tych gmin chcą mieć za prezydenta gościa z niejasną przeszłością z wątkami kryminalnymi, z historią zabrania mieszkania starszemu schorowanemu człowiekowi. Gratuluję podejścia. Jak będziecie tak głosować to na pewno daleko zajedziemy i na pewno będziemy liczącym się krajem na świecie.Data dodania komentarza: 19.05.2025, 06:55Źródło komentarza: Wybory prezydenckie. Jaka frekwencja w powiecie oławskim na godz. 17.00?Autor komentarza: NataTreść komentarza: Prawdziwe sanatorium miłości...Data dodania komentarza: 18.05.2025, 23:47Źródło komentarza: Zosia i Leszek Mazurowie pozdrawiają z PolanicyAutor komentarza: Polski olawianinTreść komentarza: Pogoncie wkoncu te ukraine bo wstyd tu mieszkac sam syf brud i ukraince! Wstyd olawa wstyd!Data dodania komentarza: 18.05.2025, 23:31Źródło komentarza: W Oławie będą kolejne bloki TBSAutor komentarza: JakubTreść komentarza: W kampani wyborczej na Radnych, mówiłem o tym miejscu, że jest brzydkie i zaniedbane. Aż wstyd nazywać to bulwarem. Proponowałem zrobić tam jakąś wiatkę i tablice z opisem historycznym mostu i jego historii, zmian wyglądu. W pobliżu jest, ścieżka rowerowa i fajnie byłoby zatrzymać się w takim miejscu i chwilę odpocząć. Zrobią co zrobią. Mnie ucieszy jak zacznie to jakoś wyglądać. Teraz odstrasza.Data dodania komentarza: 18.05.2025, 21:53Źródło komentarza: Czy kogut powinien trafić akurat tu? Zdania są podzielone. Mało kto wie, co tu byłoAutor komentarza: oławianin z UPTreść komentarza: O ile się orientuję, Probus oferuje w swoim pubie także piwo bezalkoholowe. Nie własnej produkcji, czego nie ukrywa, ale jedno z najlepiej ocenianych na polskim rynku (ślepe testy). Dzieje się tak zapewne dlatego, że technologia produkcji piwa bezalkoholowego jest ekonomicznie nieosiągalna dla małych browarów rzemieślniczych.Data dodania komentarza: 18.05.2025, 20:40Źródło komentarza: 10 lat ProbusaAutor komentarza: OhlauTreść komentarza: Co miała wyzwalać. Jak Oława wtedy była niemieckaData dodania komentarza: 18.05.2025, 20:29Źródło komentarza: Czy kogut powinien trafić akurat tu? Zdania są podzielone. Mało kto wie, co tu było
Reklama
Reklama